Lääneranna Noortekeskuse juhataja | Pivarootsis on positiivne vaib ja hea energia

23. juuli 2021

Kristina Kukk
MTÜ Lastekaitse Liidu kommunikatsiooni- ja koostöökoordinaator

Juba teist aastat järjest korraldab Lääneranna Noortekeskus oma suvelaagrit Pivarootsi õppe- ja puhkekeskuses. Uurisime asutuse juhatajalt, Anneli Pikkmetsalt, mis on see, mis teda ikka ja jälle Pivarootsi tagasi toob?

Anneli, kuidas Sa avastasid enda jaoks Pivarootsi õppe- ja puhkekeskuse?

Katrin (laagri juhataja – K.K) tegi eelmisel aastal ettepaneku korraldada noorte suvelaager Pivarootsis ja me saime sellest nii positiivse kogemuse, et pidime tagasi tulema.

Millega Pivarootsi sind ära võlus?

Selle koha pluss on see, et siin pole levi ning on aeglane Internet. Ärge Jumala eest ostke siia kiiremat interneti (naerab – K.K), päriselt! See ongi üks ainuke koht maailmas, kust mind keegi kätte ei saa.

Eile (laagri esimene päev – K.K) oli nii tore õhtu! Meil olid kavas ühistegevused, kuid pidime need ära jätma, sest noored läksid kõik koos võrkpalli mängima. Kohe täitsa vabatahtlikult, ilma, et keegi oleks neid survestanud. Ei huvitanud neid need nuti-plutid ega miski muu. Oli kohe tunda, et nad soovivad omavahel suhelda.

Pivarootsis on selline positiivne vaib ja hea energia – kadakad ja mereõhk teevad meele rahulikuks. Laagripaik on piisavalt kompaktne, samas võimalusterohke – siin on korv- ja võrkpalliväljakud, ronimissein ja palju muud. Isegi, kui oleme territooriumil laiali, oleme ikkagi koos.

Loomulikult ei saa mainimata jätta, et eilne hakklihakaste oli imeline!

Räägi natuke ka laagrist, mida te siin korraldate.

Eelmisel aastal kestis meie laager kokku 3 ööd ja 4 päeva, tänavu on see ühe päeva ja ühe öö võrra pikem ning toimub 20.-24. juulini. Kokku on meil laagris pisut üle 40 noore, neile lisaks neli laagrikasvatajat – mina, Ursula, Lilia ja Kristel. Kavas on tantsimine, jooga, tsirkusekool, matkad, looduse tundma õppimine, lisaks ootab noori palju põnevaid ettekandeid vaimse tervise ja sisemise tasakaalu teemadel. Külalistena astuvad üles noortele tuttavad näod nii teleseriaalidest, TikTok’i videodest kui Instagramist.

Kõlab hästi põnevalt. Käimas on laagri teine päev, kes on seni olnud esinejad ning mis on olnud nende sõnumid noortele?

Eile käis noori inspireerimas Marilyn Jurman, kes on peamiselt tuttav teleseriaalidest ja teatrilavadelt. Marilyn jagas noortega oma lugu, kuidas vaesest perest pärit tüdruk suudab suurelt unistada ja oma unistused ellu viia. Samuti rääkis ta läbipõlemisest ja oma teekonnast joogainstruktoriks saamiseks.

Marilyni jagas noortele kolm soovitust:

– Võta need asjad mis Sul on ja tee mis oskad. Anna endast parim!
– Ilmu kohale! Ole kokkulepitud ajal kokkulepitud kohas ja ole julge!
– Esita endale kolm küsimust: „Kas ma armastan seda mida teen?“, „Kas ma olen selles hea?“ ning „Kas mul on seda vaja?“

Täna on meil külas Karmen Karus ja Andres Eelmaa, kes on noortele tuttavad noorteseriaalist #Pind. Nad julgustasid noori olema julged, proovima uusi asju ja suhtlema uute inimestega.

Täna ootame külla ka Karmen Kozma, kes on andnud välja raamatu „Hull. Otse ja ausalt“. Karmen on soe ja positiivne, armas päike ja seda kõike vaatamata oma raskele teekonnale. Läbi isiklike katsumuste suudab ta nüüd aidata ja motiveerida väga paljusid, kes kannatavad samade probleemide käes.

Tundub, et laagri peamine fookus on just noorte vaimsel tervisel, on mul õigus?

Jah, nii see on. Koroonakriis on mõjunud rängalt kõigile, eriti aga noortele. See on mõjutanud nende suhtlusoskust, mistõttu ongi oluline, et pakume noortele võimalust tulla nuti-plutist välja ning suhelda päris inimestega, päris maailmas.

Laagriga soovime süstida noortesse positiivsust ja julgustada neid proovima uusi aju ning tulema oma mugavustsoonist välja.

Intervjuu alguses ütlesid Sa, et Pivarootsis on mõnus energia ja palju erinevaid võimalusi, kuid kas on miski, mida siin veel ei ole, kuid mis võiks olla?

(Mõtleb – K.K) Üks suur külakiik oleks hästi äge ja võib-olla ka mõni matkarada, et ei peaks eraldi kuhugi sõitma. Samas, isegi kui neid asju siin pole, ei jätaks me Pivarootsi tulemata, sest siin lihtsalt on nii mõnus!


Loe lisaks:

Lääneranna Noortekeskuse (õpihuvi) suvelaagri blogi

https://noored.laaneranna.ee/2021/07/21/fotogalerii-algas-laaneranna-noortekeskuse-opihuvi-suvelaager-pivarootsis/